NAUJIENOS

Atgal

Naujasis Valstybinio Šiaulių dramos teatro sezonas: į tuos pačius dalykus žvelgsime kitaip

2017 08 25

Rugsėjo 22-ąją Valstybinis Šiaulių dramos teatras pradeda naująjį 87-ąjį sezoną. Dažniausiai tokiomis progomis dosniai žarstomi pažadai, garantuojant publikai neeilinius įspūdžius ir neįtikėtinas patirtis. Tačiau švenčių svaigulys išsisklaido, o nepamatuoti pažadai netrunka virsti tuščiais žodžiais. Šį sezoną siūlome žvelgti realybei į akis – be rožinių akinių, be nepatogią tiesą dangstančių metaforų ir melagingų išsisukinėjimų. Šiandien jaučiamės tam pasirengę – esame pakankamai tvirti eiti savo keliu, nesilygindami su geresniais, nesivydami spartesnių ir nemėgdžiodami jau pripažintų. Su branda atėjo suvokimas, kad yra dalykų, kurių tiesiog neįmanoma pakeisti – keisti galima tik požiūrį į juos. Toks bus ir naujasis teatro sezonas – mus jaudinančias temas gvildensime nauju ar neįprastu rakursu ir kviesime publiką kartu patirti, kaip gerai pažįstami dalykai, žvelgiant neįprastu kampu, įgauna netikėtus pavidalus ir prasmes.
 
Teatro vadovas Aurimas Žvinys teigia dažnai girdintis klausimą, kas gi bus naujo šiame sezone, tačiau prisipažįsta šiais metais labiau norintis kalbėti apie tai, kas bus kitaip: „Šį sezoną tikrai netrūks dalykų, kurie vyks kiek kitaip, nei esame įpratę. Visų pirma, atsiras kitos erdvės – plačiau atversime primirštos Mažosios salės duris, dalis spektaklių persikels į Šiaulių kultūros centrą, galbūt pakviesime ir į kitas alternatyvias vaidybos aikšteles. Scenoje neretai matysite kitus veidus , o programėlėse – kitus vardus. Be gerai pažįstamų mūsų trupės aktorių, spektakliuose vaidins ir dalis kviestinių. Keisis net ir teatrą reprezentuojantys simboliai, logotipas ir internetinė svetainė. Galbūt, į teatrą, be ištikimųjų gerbėjų, ateis ir kitoks žiūrovas, kuris iš naujo atras teatrą“.
 
Apibendrindamas sezono planus, teatro meno vadovas Paulius Ignatavičius lieka ištikimas pradėtai krypčiai: „Valstybinis Šiaulių dramos teatras ir toliau kalbės apie pačias skaudžiausias ir aktualiausias žmonių problemas, taip artėjant prie žiūrovo ir kartu išbandant naujus teatro kalbos būdus. Norime išlikti tiesūs, aktyvūs ir nenutolę nuo savo laikmečio aktualijų. Todėl visą naująjį sezoną apibendrinčiau ne kokiu sudėtingu filosofiniu terminu ar, kaip dabar madinga, sezono šūkiu, o tiesiog paprasta fraze – „eiti į žmones“. Tas „ėjimas“ bus ne tik simbolinis. Sezono atidarymo dieną aktoriai išeis į miestą ir sezono atidarymą tiesiogine prasme „atiduos į miestiečių rankas“. Pasitikime savo žiūrovu, nes jiems aktualios temos ir yra mums pačios svarbiausios“.
 
Taigi, pirmiausia, jau kitokiu žvilgsniu žvelgsime į naujojo Teatro sezono atidarymo šventę. Šį kartą pats teatras „išeis“ į miesto erdves pasitikti savo žiūrovo. Rugsėjo 21 d. skirtingose viešosiose vietose vyks visuotinė sezono atidarymo akcija – performansas „Sezonas atidarytas!“. Spektaklių rodymo sezoną pradėsime naujausiais praeito sezono darbais, kuriuos spėjo pamatyti tik nedidelė žiūrovų dalis. Rugsėjo 22 d. Mažojoje salėje žiūrovai išvys spektaklį Aldo Nikolaj „Rudens istoriją“ (rež. Juozas Žibūda), rugsėjo 23 d. – Šiaulių kultūros centre – Michalo Walczako „Kasyklą“ (rež. Artūras Areima), o rugsėjo 24 d. – Mariuso von Mayenburgo „Skulptūrą“ (rež. Paulius Ignatavičius).
 
Iki Naujųjų metų žiūrovams pristatysime net keturias premjeras. Pirmoji naujojo sezono premjera – detektyvinė tragikomedija „Išrinktieji“ numatoma spalio 27 d. Spektaklis kuriamas kolektyvinės kūrybos principu, kai visi spektaklio dalyviai tampa lygiaverčiais partneriais. Spektaklis gims repeticijų metu, glaudžiai bendradarbiaujant režisierei Monikai Klimaitei ir dramaturgei Gabrielei Labanauskaitei. Tai bus aktualus ir dinamiškas, „čia ir dabar“ principu paremtas meninis-socialinis eksperimentas, žadantis žiūrovui netikėtų potyrių ir atradimų.
 
Lapkričio pradžioje įvyks laboratorinio spektaklio „Teismo klaida“ premjera. Šis pastatymas vainikuos birželį teatre vykusias kūrybines dirbtuves. Spektaklį pagal Fiodoro Dostojevskio „Brolių Karamazovų“ romano 12 knygą „Teismo klaida“ režisuoja dirbtuvių vadovas Igoris Lysovas. Kalėdoms numatyta premjera ir mažiesiems žiūrovams. Jiems režisierius Antanas Gluskinas pasiūlys italų autoriaus Gianni Rodari pjesę „Nekartą gyveno baronas Lambertas“. Vaidinimas bus papildytas šokio ir akrobatiniais cirko elementais. Originalų bendros gamybos projektą su mūsų teatru įgyvendins režisierius iš JAV Aaronas Kahnas ir scenografė Goda Palekaitė. Jie pristatys amerikiečių dramaturgės Maríos Irene Fornés pjesę „Dumblas“.
 
Pasak Pauliaus Ignatavičiaus, 2018-ųjų metų pirmąjį pusmetį numatytos dar keturios premjeros:“Galime tik išduoti, kad į Šiaulius atvyks jaunas režisierius iš Berlyno – Nikolas Darnstädt. Jis statys spektaklį pagal Justino Marcinkevičiaus pjesę „Mindaugas“. Dėl spektaklio patiems mažiausiems vaikams tariamasi su tarptautinį pripažinimą pelniusia šokių trupe „Dansema“ ir jos vadove Birute Banevičiūte, laukiame atsakymo iš jauno ir perspektyvaus dramaturgo Aleksandro Špiliavojaus bei režisieriaus Žilvino Vingelio“.
 
Šiais metais, Didžiąją teatro salę uždarius rekonstrukcijai, spektakliai bus rodomi neseniai duris atvėrusioje teatro Mažojoje salėje, Šiaulių kultūros centre ir kitose alternatyviose erdvėse. Tikimės, kad publika tai priims ne tik kaip laikiną nepatogumą, o kartu kaip būdą išjudinti nusistovėjusią rutiną ar galimybę į scenos aikštelę pažvelgti iš kitos perspektyvos. Šiandien, nesibaigiančių simuliakrų ir virtualios realybės laikmetyje, teatro scenoje nesinori „fotošopu“ gražinti realybės. Darysime tai, ką, mūsų įsitikinimu, Teatras geba geriausiai – burti skirtingus žmones bendrai patirčiai ir įdėmiam žvilgsniui į tai, kas slypi po laiko ir kasdienybės dulkėmis.
 
 
Valstybinio Šiaulių dramos teatro informacija
2017 m. rugpjūčio 25 d.