NAUJIENOS

Atgal

Tekstų skaitymus paskyrė artėjančiai Teatro dienai

2017 03 23

Kovo 23 d. Šiaulių universiteto Socialinių, humanitarinių mokslų ir menų fakulteto Kristijono Donelaičio auditorijoje vyko CXXXVIII „Tekstų skaitymų“ seminaras „Giliai paviršiuje – Nevanduo“, kurį organizavo Lietuvių kalbotyros, literatūros ir komunikacijos katedra. Labai įvairią ir gausią publiką sukvietę skaitymai skirti artėjančiai Teatro dienai. Jau Anapilin išėjusio ir mums palyginti mažai žinomo poeto Vandžio Chamrovskio tekstus skaitė Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorius Vladas Baranauskas.
 
Pradžioje sveikinimo žodį tarė doc. Dalia Jakaitė, kuri pristatė aktorių ir pakvietė klausytis bei žiūrėti spektaklio. Aktorinis skaitymas prasidėjo nuo metronomo švytuoklės paleidimo. Susirinkusieji galėjo pasiklausyti lietuvių ir rusų kalbomis parašytų Chamrovskio eilių. Į originaliai sukurtą poetinę programą buvo įterptas ir trumpas pasakojimas apie autorių, jo gimtąjį miestą, mokyklos, studijų laikus ir pažįstamus draugus. Komentuodamas rašytojo pasirinktą slapyvardį – Nevanduo, aktorius Baranauskas perskaitė ir akstiną slapyvardžiui suteikusį Daivos Čepauskaitės eilėraštį. Skambėjo ir renginyje dalyvavusių autorių Ritos Makselytės, Vaclovo Liubino tekstai. Dar viena skaitymų detalė buvo teatrališki Vlado Baranausko kai kurių seminaro dalyvių pasveikinimai su praėjusiais gimtadieniais.
 
Tačiau pagrindinę atmosferą kūrė bohemiška Vandžio Chamrovskio poezija. Renginyje dalyvavusi poeto žmona dailininkė Aurelija Chamrovski drąsiausius klausytojus apdovanojo poeto knyga, kurios pavadinimas paslaptingas, daugiaprasmis – Giliai paviršiuje.
 
Greta Girdvilytė, Vaida Žitkutė,
lietuvių filologijos ir komunikacijos studijų programos IV kurso studentės
Leono Nekrašo nuotr.
 
2017 m. kovo 23 d.