NAUJIENOS

Atgal

Spektaklis „Vardan tos“ pelnė specialųjį žiuri prizą festivalyje „Vaidiname žemdirbiams“

2017 03 21

Sekmadienį, kovo 19 d., Rokiškyje iškilmingoje apdovanojimų ceremonijoje pagerbti 33-ojo profesionalių teatrų festivalio „Vaidiname žemdirbiams“ laureatai. Specialiuoju žiuri prizu už originaliosios lietuvių dramaturgijos puoselėjimą buvo apdovanotas Valstybinio Šiaulių dramos teatro satyrinis farsas „Vardan tos“, sukurtas pagal P. Vaičiūno pjesę „Patriotai“. Ne kartą rokiškėnų simpatijas ir apdovanojimus pelnęs Valstybinis Šiaulių dramos teatras specialiuoju prizu buvo apdovanotas ir prieš keletą metų. Tuomet žiuri įvertino spektaklį „Nebylys“ pagal Juozą Tumą-Vaižgantą (rež. Jonas Vaitkus).
 
Šiais metais pagrindinio prizo laimėtoju tapo Keistuolių teatro roko fantasmagorija „Edis Agregatas arba nemirštančio optimisto gyvenimas ir mirtis“ (muzika, libretas ir režisūra  Aido Giniočio). Beje, Aidas Giniotis yra ir spektaklio „Vardan tos“ režisierius, o festivalio nugalėtojų darbą neseniai galėjome išvysti mūsų teatro scenoje. Pagal tradiciją Keistuolių teatras pradės kitų metų 34-ąjį festivalį.
 
Šiemet buvo įsteigtas naujas prizas, skirtas perspektyviausiam festivalio režisieriui. Komisijos sprendimu juo pripažintas jaunas režisierius Gildas Aleksa, „Vaidiname žemdirbiams“ festivalyje debiutavęs su Keistuolių teatro trupe ir atvežęs agresyvią humoro komediją „Heraklis“.
 
Geriausiu festivalio spektakliu vaikams pripažintas Vilniaus teatro „Lėlė“ spektaklis pagal Sigitą Gedą „Dainuojantis ir šokantis mergaitės vieversėlis“ (inscenizacijos autorius ir režisierius Algirdas Mikutis).
 
Apdovanotos dvi aktorės iš Klaipėdos dramos teatro: apdovanojimą už geriausią festivalio moters vaidmenį atsiėmė Aldona Bendoriūtė, suvaidinusi Rotmistro žmoną Laurą spektaklyje pagal dramaturgą Augustą Strindbergą „Tėvas“ (rež. Māra Kimele), o auklės vaidmenį tame pačiame spektaklyje atlikusi Nijolė Sabulytė buvo apdovanota už geriausią festivalio nepagrindinį vaidmenį.
 
Oskaro Koršunovo teatro pagal Bertolto Brechto pjesę „Miesčioniškos vestuvės“ pastatytame spektaklyje „Vestuvės“ (rež. Oskaras Koršunovas) nuotakos seserį suvaidinusi Greta Petrovskytė buvo pripažinta simpatiškiausia festivalio aktore, o perspektyviausio aktoriaus apdovanojimas įteiktas tame pačiame spektaklyje jaunikį suvaidinusiam Kęstučiui Cicėnui.
 
Už geriausią festivalio vyro vaidmenį apdovanojimą – piniginę premiją ir dailininkės Rasos Staskonytės paveikslą – atsiėmė Klaipėdos jaunimo teatro aktorius Donatas Želvys, atlikęs kontrabosisto vaidmenį monospektaklyje „Kontrabosas“ pagal dramaturgą Patricką Süskindą (rež. Valentinas Masalskis).
 
„Vaidiname žemdirbiams“ yra vienintelis teatrų festivalis Lietuvoje be pertraukų gyvuojantis tris dešimtmečius. Savo ilgaamžiškumu bei unikalumu jis tapo ir visos Lietuvos kultūrinio gyvenimo reiškiniu. Pirmasis profesionalių teatrų festivalis „Vaidiname žemdirbiams“ įvyko 1985 metų kovą. Šiais metais Rokiškio kultūros namų scenoje pasirodė 22 teatrai, o publika turėjo galimybę išvysti 24 spektaklius. Šiauliečių spektaklis „Vardan tos“ žiūrovų pageidavimu buvo parodytas net du kartus.
 
 
Valstybinio Šiaulių dramos teatro informacija
2017 m. kovo 21 d.