NAUJIENOS

Atgal

Teatro dienos proga į Šiaulius atvyksta „Revizorius“

2019 03 21

Amžinai aktualus ir populiarumo scenoje vis dar neprarandantis Nikolajaus Gogolio „Revizorius“ pagaliau pasiekė Šiaulius. Šį kartą „nemaloni žinia“ apie incognito atvykstantį revizorių turėtų ypatingai pradžiuginti žiūrovus, vertinančius teatrine žaisme, improvizacijomis ir išradingais aktoriniais darbais garsėjančio režisieriaus Aido Giniočio pastatymus. Kovo 23 dieną, šeštadienį, Valstybinio Šiaulių dramos teatro Didžiojoje scenoje įvyksianti „Revizoriaus“ premjera skiriama Tarptautinei teatro dienai paminėti. Spektaklis suteiks galimybę toje pačiojescenoje pamatyti visą būrį skirtingų kartų aktorių: gorodničiaus vaidmenį kuria didžiulę aktorinę patirtį turintis Sigitas Jakubauskas, o Chlestakovo - du jauni ir savo karjerą scenoje pradedantys aktoriai Severinas Norgaila ir Arnas Ašmontas.
Prieš keletą metų Aidas Giniotis Šiaulių publikai pristatė drąsią Petro Vaičiūno „Patriotų“ versiją- satyrinį farsą „Vardan tos...“. Akivaizdu, kad tokių kūrinių kaip „Patriotai“ ar „Revizorius“ ilgaamžiškumą lemia temos nemirtingumas, tačiau, pasak režisieriaus, kiekvienu atveju ieškota skirtingų „priėjimų“ prie temos. Pasak Aido Giniočio, jei spektaklis „Vardan tos...“ apeliuoja daugiau į jausmus, tai „Revizorius“, nežiūrint jo lengvo humoristinio tono, turėtų būti labiau penas protui.
„Revizoriaus“ siužetas daugeliui yra gerai žinomas, o pati pjesė ne kartą statyta įvairiuose Lietuvos teatruose. Tačiau, atsispyrus nuo klasika tapusio kūrinio, visada smagu pasidairyti į dabarties horizontus. Kas pasikeitė nuo to laiko, kai 1836 m Nikolajus Gogolis parašė „Revizorių“? Įsibėgėjus XXI a., įsivaizduojame, kad jau daugmaž „perkandome“ įvairiausio plauko manipuliatorių žaidimus, įminėme visas įmanomas korupcines schemas. Bet ar tikrai? O gal tik išmokome jų nepastebėti? Ar įmanoma pažaboti nuodėmingą žmogiškąją prigimtį? Ar šiandien atsirastų tikrai žinančių, kuris yra korumpuotas, o kuris - tik jo auka. O kas, jei didžiausių manipuliatorių ir „pilkųjų kardinolų“ mes apskritai net nežinome? Nesibaigiančių manipuliacijų, kyšių, „ranka ranką plauna“ sistemų apraizgytame pasaulyje, atrodo, nebeįmanoma išnarplioti korupcijos mazgo į tiesų siūlą. O tai, pasak spektaklio sumanytojų, jau visai nejuokinga mintis.
A. Giniotis apie spektaklio temą ir sumanymą: „Niekas nesiginčytų, kad Nikolajus Gogolis savo laiku buvo išties novatoriškas, bet šiandien tai priimame kaip elementarų istorinį faktą. Mums to nebepakanka. Dėl to, statydamas spektaklį, ieškojau tarsi antrojo plano, kuris susietų visiems gerai žinomą pjesę su šiandiena. Greta Nikolajaus Gogolio personažų spektaklyje atsirado radikaliai nusiteikusių žmogeliukų ketveriukė, kurie į viską žiūri supaprastintai, vadovaudamiesi klišiniu mąstymu. Jų tekstuose tikrai atpažinsite politikų kalbas, interneto komentatorių pasisakymus, stereotipinius posakius apie politiką ir visada „blogą“ valdžią. Taip spektaklyje atsiranda papildoma linija, kurioje sugulė dabarties aktualijos. Kai kuriais atvejais jos yra labai konkrečiai susijusios su miestu, kuriame ir statomas šis spektaklis, - Šiauliais. Tokiu būdu, per atpažįstamumo efektą, noriu sugrąžinti žiūrovą prie pagrindinės pjesės temos. Juk pati korupcija, apie kurią šiandien kalba visi, kas tik netingi, realiai niekam ir nerūpi. Netgi priešingai, per tą nuolatinį kalbėjimą korupciją tarsi legalizuojame, susitaikome su jos egzistavimu. Be to, kaip ir Gogolio laikais, taip ir dabar kiekviename mieste, o ypač mažesniame miestelyje, susiformuoja įtakingųjų grupės, kuriose visi vienas kitą pažįsta, išteisina, palaiko. Taip susidaro „uždaras ratas“, užtikrinantis „taikų sambūvį“ ir status quo. Kita vertus, be siužeto ir sąsajų su šiandiena man ypač įdomu buvo koncentruotis ties aktorių darbais, personažų atskleidimu ir vaidybos improvizacija. O paskutinius štrichus, kaip ir priklauso tokio žanro spektaklyje, sudės publika.“
„Revizoriuje“, be jau minėtų Sigito Jakubausko, Arno Ašmanto ir Severino Norgailos, taip pat vaidina Danguolė Petraitytė, Inga Norkutė, Jūratė Budriūnaitė, Monika Geštautaitė, Elžbieta Mikolajūnaitė, Lina Gečaitė, Aurimas Pintulis, Juozas Žibūda, Juozas Bindokas, Romanas Dudnikas, Dalius Jančiauskas, Antanas Venckus, Saulius Eduardas Pauliukonis, Lina Bocytė, Nijolė Mirončikaitė, Vilija Paleckaitė, Monika Šaltytė, Inga Jarkova, Gintarė Ramoškaitė, Mindaugas Jurevičius.
 
Premjera - kovo 23 d. 18 val. Valstybiniame Šiaulių dramos teatre
 
Režisierius - Aidas Giniotis
Antrasis režisierius - Vaidotas Žitkus,
Scenografė ir kostiumų dailininkė - Laura Luišaitytė,
Kompozitorius - Ignas Juzokas,
Šviesų dailininkas - Darius Malinauskas.
Valstybinio Šiaulių dramos teatro informacija
 
Giedriaus Baranausko nuotrauka