NAUJIENOS

Atgal

Šiaulių televizija pristato spektaklio „PROTECT ME“ premjerą

2021 01 15

Jau beveik metus besitęsiantis karantinas teatro publiką įpratino prie skaitmeninių spektaklių formatų ir online transliacijų. Šį kartą Valstybinis Šiaulių dramos teatras kviečia į premjerą, kuri įvyks TV ekrane. Sausio 23 d., šeštadienį, 19 val. Šiaulių televizija žiūrovams pristatys naujausią režisieriaus Pauliaus Ignatavičiaus darbą – spektaklį “Protect me” pagal Falko Richterio pjesę. Ši televizinė premjera yra dalis Šiaulių TV inicijuoto projekto, kuriuo siekiama profesionaliai nufilmuoti bei parodyti ir daugiau teatro spektaklių.
 
2008 metais, po pasaulį ištikusios ekonominės krizės parašyta F. Richterio pjesė “Protect me”, vėl aktuali šiandien, kai pandemijos apimtas pasaulis išgyvena didžiulį įtampos ir nerimo laikotarpį. To, žinoma, nebuvo galima suplanuoti, tačiau spektaklis, kurio pavadinimas į lietuvių kalbą verčiamas kaip “Apsaugok mane” gimė būtent ypatingai nesaugiu karantino laikotarpiu. Pirmosios spektaklio repeticijos prasidėjo ZOOM platformoje, vėliau su pertraukomis jos tęsėsi abiejų karantinų metu. Pasak režisieriaus P. Ignatavičiaus, pandeminės įtampos ir nežinios persmelktas kūrybinis procesas leido sustoti ir pergalvoti, “ką, tiesą sakant, reikšmingo veikiame teatre ir, kas šiandien iš tiesų yra įdomu žiūrovams ir patiems kūrėjams”. Tad suprantama, kad pirminis spektaklio sumanymas repeticijų metu gerokai keitėsi, kol įgavo dabartinį metaforinį pavidalą: visas pjesės veiksmas vyksta tarsi pagrindinio personažo galvoje – tam tikroje saloje, kurioje jis laiko įkalintus savo artimus žmones. “Sala, kurios vaizdinys pastelktas kuriant scenografiją, asocijuojasi su sveikatingumo centrais, kuriuose tarsi karo lauko ligoninėse yra „atgaivinami“ pasimetę ir pervargę europiečiai. Spektaklyje, naudojant vienos erdvės ir vieno laiko principą, atsivėrė metaerdvė, kurioje vyksta vertybių revizija – tai herojaus akistata su tuo, kas jis yra, kuo jis užsiima asmeniniame gyvenime ir kūryboje. Surasti atsakymus į tokius klausimus nėra paprasta ir, vargu, ar apskritai įmanoma”, – sako režisierius P. Ignatavičius.
 
Pagrindinis spektaklio veikėjas yra rašytojas, kuris desperatiškai ieško savo tapatumo: jis bando save identifikuoti multikultūriniame pasaulyje, bando suprasti, kas jam yra tėvas, draugai, mylimieji, ką jam reiškia kūryba. „Protect me“ kelia esminį klausimą, kiek kūrėjo asmenybė atsispindi jo kūrinyje ir, kas apskritai yra kūrinys. Pagrindinis veikėjas siekia vientiso tapatumo, o tai, pasak  režisieriaus, tėra iliuzija. Kūrybinė aklavietė, kurioje atsiduria herojus, tapo spektaklio atspirties tašku, atvėrusiu laisvę interpretavimo galimybėms. Spektaklio kūrėjams  provokatyvi pasirodė ir pjesės mintis, kad kūrinys dažnai tėra nuolatinis ieškojimas, galima sakyti, atsitiktinis procesas. Nors režisierius P. Ignatavičius sutinka, kad ieškojimai yra esminis teatro variklis, vis tik, gyvenime, pasak jo, vietoj tų nuolatinių ieškojimų ir bėgimo, pametus galvą, verta trumpam stabtelėti ir atidžiau pasižiūrėti į žmones, su kuriais keliauji per gyvenimą. “Galbūt, jie ir yra visa gyvenimo kelionės prasmė, o tu pats – tik savo paties iliuzija”, – teigia režisierius.
 
Falkas Richteris (g. 1969 m.) yra vienas įdomiausių savo kartos teatro kūrėjų Vokietijoje. Jo pjesės statomos visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje. F. Richterio kūryba pasižymi ypatinga teatrine ir dramine kalba, polifoniška struktūra ir temų aštrumu. Jis atvirai ir kartu jautriai analizuoja šiuolaikinio žmogaus problemas, atverdamas Vakarų kultūros paradoksus, prieštaravimus ir absurdiškumą. F. Richterio tekstuose persipina realybė ir poetinė pajauta. Pjesėje „Protect me“ dramaturgas lieka ištikimas socialiai kritiškam požiūriui į tai, kas šiuo metu vyksta mūsų hipergreitame, hipercivilizuotame pasaulyje.
 
Režisierius Paulius Ignatavičius: “Falko Richterio pjesės yra šiuolaikinio europiečio vidinio pasaulio kvintesencija. Jis labai jautriai pagauna šiandieniniame pasaulyje pasimetusio, nesaugaus, nerimastingo ir super jautraus žmogaus natą. Jo fragmentiški tekstai savyje slepia itin aiškią struktūrą ir visiems žinomus archetipus. Kadangi pjesės epizodai siejasi asociatyviai, bandžiau spektakliui, tarsi, klasikinėje tragedijoje suteikti vientisą siužetinę liniją, kur viskas vyktų vienu metu ir vienoje vietoje. Bet kūrybinio proceso metu daug kas keitėsi. Likimas taip sudėliojo taškus, kad kaip ir pagrindinis herojus, taip ir aš, netekau tėvo. Tad spektaklyje nusėdo daug mano asmeninės patirties”.
 
Spektaklio PROTECT ME premjera sausio 23 d. 19 val. per Šiaulių televiziją ir internetu:
 
Trukmė- 1 val. 15min.

Virtuali spektaklio programėlė:
 
Režisierius – Paulius Ignatavičius
Scenografė ir kostiumų dailininkė – Renata Valčik
Dailininkės asistentė – Justina Ignatavičienė, Greta Milevičiūtė
Šviesų dailininkas – Darius Malinauskas
Kompozitorius – Paulius Kilbauskas
 
Vaidina:       
 
Autorius – Severinas Norgaila
Kitas – Pijus Ganusauskas
Mergina – Gintarė Ramoškaitė
Psichoterapeutas – Mindaugas Jurevičius
Tėvas – Rolandas Dovydaitis
Poetas – Anicetas Gendvilas
Menininkas – Romanas Dudnikas, Robertas Gasiūnas
 
 
Projektą finansuoja: LR Kultūros ministerija, Šiaulių m. savivaldybė