NAUJIENOS

Atgal

KVIEČIAME Į PARODOS ATIDARYMĄ PRISIKĖLIMO AIKŠTĖJE

2022 03 23

Kovo 25 d. penktadienį, 14.30 val. pagrindinėje miesto aikštėje vyks parodos THEATRUM MUNDI atidarymas.

Parodos rengėjas: Valstybinis Šiaulių dramos teatras.

Parodos draugai: Šiaulių kultūros centras. 

Dalyvaus  VŠDT teatro aktoriai ir svečiai.

Atidarymo metu trumpai pristatysime parodos idėją ir atidengsime „juoduosius kubus“, kurie visą mėnesį saugojo savo turinio paslaptį.  

Trukmė: 30 min.

 

Apie parodą
Valstybinis Šiaulių dramos teatras pristato parodą, skirtą profesionalaus teatro Šiauliuose 90-mečiui paminėti. Pagrindinėje miesto aikštėje paroda surengta neatsitiktinai – miesto aikštė, kaip ir teatras, yra vieta, kuri suburia labai skirtingus žmones bendram patyrimui, veiksmui, šventei.

Teatras – efemeriškas menas, gimstantis iš gyvo žmonių ryšio. Jei nėra gyvo santykio, jei nėra žiūrovo – nėra ir teatro. Spektakliai gyvuoja tik „čia ir dabar“, o vėliau išnyksta, istorijai palikdami tik blankius savo atspindžius fotografijose ar vaizdo įrašuose. Tad, kurdami šios parodos koncepciją, norėjome ne tik prisiminti teatro istoriją, bet kartu ir parodyti, koks visaapimantis, įvairus ir kintantis fenomenas yra teatras. Norėjosi perteikti bent dalelę teatro gimimo stebuklo, parodyti jo apraiškas kasdieniniame gyvenime.

Idėjinį turinį ir vizualiuosius sprendimus kūrė žinoma teatro dailininkė Renata Valčik. Parodos išeities tašku tapo Theatrum Mundi –  Pasaulio kaip teatro metafora, siūlanti į pasaulį žiūrėti kaip į sceną, kur kiekvienas iš mūsų atlieka tam tikrą vaidmenį.  Juk ir pats teatras yra ne kas kita, kaip iki scenos dėžutės dydžio susitraukęs pasaulis, kurį kaskart, prieš pakylant uždangai, teatro kūrėjai tveria iš naujo.

Išskaidydama ekspoziciją į tris skirtingas erdves, parodos architektė atveria ir kviečia pažinti vis kitus teatro meno sluoksnius. Pirmoji erdvė –  tai ant aštuonių kubų sienų išdėstyta fotografijų ekspozicija, iliustruojanti laiko, teatrinės estetikos ir technologijų kaitą. Antroji erdvė – tai pakabintuose kubuose įkurdintas iš skirtingų menų sinergijos gimstantis spektaklio mikrokosmas, sutalpintas į  „Miško“, „Pilies“ ir „Naujojo pasaulio“ tematinius rėmus. Tai miniatiūriniai, koliažo principu sukurti scenovaizdžių maketai, leidžiantys pajausti magišką teatrinio pasaulio trauką.


Trečioji parodos dalis, kuri atsidarys gegužės mėnesį,  kvies užeiti ir pasidairyti po aikštės sienoje įrengtą instaliaciją. Ji atspindės šiuolaikinio teatro polinkį į performatyvias, realybę transformuojančias ir įtraukias teatro formas. Prisėdus įrengtose „Teatro ložėse“ galėsite pabūti Didžiojo Pasaulio Teatro stebėtojais, o gal net ir  demiurgais.

Paroda veiks iki liepos 31 d.

Maloniai laukiame!