NAUJIENOS

Atgal

Premjeros „Skraidantis Travolta“ fotosesija, kai „Režisuoja miestas“

2023 03 06

Jau kovo 26-ąjai, Tarptautinei teatro dienai premjerą ruošia latvių režisierius Toms Treinis. Šio sezono šūkis „Režisuoja miestas“, tad pakvietėme tragikomedijos „Skaidantis Travolta“ pagrindinį veikėją Travoltą (aktorius Aidas Matutis) kartu su fotografu Edvardu Tamošiūnu pasivaikščioti po Šiaulių apylinkes. Kokį Travoltą pamatė fotografas ir koks jis bus spektaklyje?

Šiuolaikinė latvių dramaturgo Arturo Dicio pjesė „Skrajojantis Travolta“ veiksmas vyksta neapibrėžtoje atokioje kaimo vietovėje. Tai visų užmirštas užkampis, niekam neįdomus kaimas, pro kurį eina kelias, bet į patį kaimą niekas neužsuka. Čia gyvenantys žmonės jaučiasi tarsi gyvenimo užribyje, tarsi tikrasis gyvenimas eitų pro šalį. Pasakojimo centre – jaunas vaikinas vardu Travolta, kurį kaime dėl jo uždaro būdo ir keistų įpročių visi vadina “trenktu”.

Be kitų keistenybių Travolta turi niekam nesuprantamą, pavojingą ir, rodos, visiškai beprasmišką „hobį“ – netikėtai iššokti priešais pro kaimą lekiantį automobilį. Vieną dieną šis atrodytų iki absurdo kvailas “hobis” sulaukia žurnalistų dėmesio ir staiga „kvailelis“ Travolta tampa pasaulinio garso įžymybe.

Iki tol jokių pastangų ką nors keisti nedėję ir dėl visų savo nesėkmių netikusią vietą kaltinę kaimelio gyventojai yra priversti priimti tiesą – gyvenimas nevyksta išorėje, jis vyksta kiekvieno žmogaus viduje. Gyvenimas nėra kažkas abstraktaus ir nepaveikiamo. Kiekvieną mielą sekundę jis vyksta mumyse ir tik mes patys, o, ne aplinka, yra tikrieji mūsų gyvenimo kūrėjai.

Plačiau apie premjerą.