NAUJIENOS

Atgal

„Prarasta Katarinos Blum garbė“ išrinktas geriausiu festivalio „Vaidiname žemdirbiams“ spektakliu

2023 03 24

Kovo 23 dieną Rokiškyje vykusiame XXXIX Lietuvos profesionalių teatrų festivalio „Vaidiname žemdirbiams“ uždaryme paskelbti festivalio laureatai. Pagrindinis geriausio festivalio spektaklio prizas atiteko Valstybinio Šiaulių dramos teatro spektakliui „Prarasta Katarinos Blum garbė“ (rež. Agnius Jankevičius), kuris nurungė net 15 festivalio dalyvių. Kartu su geriausio spektaklio titulu Valstybiniam Šiaulių dramos teatrui atiteko ir pinginis prizas, kurį įsteigė Rokiškio rajono savivaldybė. Tai ne pirmas reikšmingas spektaklio įvertinimas. Pagrindinį Katarinos Blum vaidmenį spektaklyje sukūrusi aktorė Aistė Šeštokaitė šiemet yra nominuota Auksiniam scenos kryžiui.

Anot organizatorių, tokį įvertinimą spektaklis pelnė už atliepimą šiandienos aktualijoms. Pagal Nobelio premijos laureato H. Bӧllio gerai žinomą apysaką sukurta drama kalba apie kiekvieno mūsų asmeninio saugumo pažeidžiamumą, greitai tirpstančią ribą tarp privatumo ir viešumo, apie atsitiktinių aplinkybių ir medijų poveikį, apie nesibaigiančias manipuliacijas, variacijas, interpretacijas, veidmainystes ir melagystes, su kuriomis susiduriame kiekvieną dieną.

Režisierius Agnius Jankevičius Katarinos Blum istoriją pasakoja, pasitelkdamas populiarių TV muzikinių pokalbių šou formatą. Spektaklio turinys publikai pateikiamas tarsi tai būtų dinamiškas, humoristinis, šmaikščių interviu ir gyvai atliekamų muzikinių numerių prismaigstytas „Vėlyvo vakaro šou“.

Šis spektaklis, kurio žanras žaismingai apibūdinamas kaip muzikinė-kriminalinė byla, yra tarsi lengva miuziklo parodija, kurioje netrūksta humoro, ironijos ir kritiško žvilgsnio į šių dienų  visuomenę. Gyvai atliekama muzika ir dainomis pripildytas pastatymas  atveria daugeliui mūsų mažai pažįstamus sensacingų istorijų „darymo“ užkulisius, kuriuose eiliniai gyvenimai lengvabūdiškai paverčiami intriguojančiais šou.

 „Vaidiname žemdirbiams“ yra vienintelis profesionalių teatrų festivalis Lietuvoje, be pertraukų gyvuojantis 39 metus. Valstybinis Šiaulių dramos teatras yra dalyvavęs visuose festivaliuose bei buvo ne kartą juose nominuotas. 2021 m. Geriausio spektaklio pagrindinį prizą taip pat pelno spektaklis „Remyga“ (rež. O. Koršunovas, pjesės autorius R. Kmita).

Spektaklis „Prarasta Katarinos Blum Garbė“ bus rodomas Valstybiniame Šiaulių dramos teatre kovo 31 d.

Nuotraukų autorius Sigitas Daščioras