NAUJIENOS

Atgal

Teatro erdves papuošė tradiciniai šiaudiniai žaisliukai

2022 12 14

Šiemet į šventinį Kalėdų laikotarpį žengiame teatro erdves pasipuošę tradiciniais šiaudiniais žaisliukais. Džiaugiamės atrasta draugyste su Raimonda Kiminaite ir Laima Rudžioniene, kurios pasidalino unikaliais pačių kurtais žaisliukais ir jais padabino net 4 eglutes teatre.

Moterys taip pat sutiko pasidalinti žiniomis apie šiaudinių žaisliukų prasmę ir reikšmę bei patį kūrybinį procesą.

Šiaudas mūsų tradicijose užima labai svarbią vietą. Javai simbolizuoja nenutrūkstamą gyvybę. Jie užauga, subręsta ir vėl iš naujo pasėjami, taip sukuriant nenutrūkstamą grandinę - iš požemio (žemės) į dangų. Šiaudo stiebas - tai kūnas, o varpa, grūdai - tai siela.

Anksčiau, prieš kalėdinei eglutei atkeliaujant į Lietuvą, būdavo kabinami šiaudiniai sodai ar saulutė. Vėliau, o ir šiais laikais, šiaudiniais žaisliukais puošiama kalėdinė eglutė.

Žaisliukų formos gali būti labai įvairios, tačiau turbūt tradiciškiausios yra saulutė (žvaigždutė), paukštukas, angeliukas, reketukas (mažutis sodukas).

Paukštukai - tai tarpininkai tarp dangaus ir žemės. Tikėta, kad juose per Kūčias nutupia mirusiųjų sielos ir dalyvauja vakarienėje.

Angelai suteikia saugumo, ramybės jausmą. O dovanojamas angelas simbolizuoja angelo sargo globą.

Snaigės, puošiančios eglutę, visuomet primeną tikrą žiemą, švarą.

Reketukas (mažutis sodas) - viso sodo pagrindas, kurio trikampės ir keturkampės viršūnės žvelgia į dangų ir į požemį.

Tačiau jokia kalėdinė eglutė neįsivaizduojama be viršūnės žvaigždės ar saulutės. Juk keliame akis į dangų ir tikimės šviesos, gėrio, vilties, gražesnio rytojaus.

Viename žaisliuke galima pamatyti visą pasaulį, kuris supa žmogų. Net ir išsaugotus vasaros žiedelius, žolynus ar sėklynus. Ką žaisliuke įžvelgiame, jau priklauso nuo mūsų pačių pasaulio suvokimo. 

„Vienai eglutei papuošti panaudojome apie 100 žaisliukų. Tiesa, Laimos verti žaisliukai yra iš rugių, o mano iš smilgų", - sako Raimonda.

„Man pačiai labai patinka žaisti su formomis. Vienai tradicinei formai suteikiant skirtingus apipavidalinimus, raštus. Nors visuose telpa tas pats pasaulio suvokimas. Tik perteiktas per asmeninį suvokimą veriant šiaudo gijas, kurios prasilenkia ir kryžiuojasi. Tai žaidimas, kuris suteikia daug kūrybinės laisvės ir begalę džiaugsmo", -  atvirauja Raimonda.

„Sodai puošiami smulkesnėmis detalėmis - reketukais, paukštukais, angeliukais. Tai senovės lietuvių tradicija, kurią malonu puoselėti ir plėtoti. Šiaudinių eglutės žaisliukų rišimas reikalauja  kruopštumo, nusiraminimo. Džiugu, kad ši tradicija grįžta į mūsų namus. Man eglutė, puošta šiaudiniais žaisliukais labiausiai atspindi Advento ir Kalėdų dvasią", – teigia Laima.

Kviečiame Kalėdiniu laikotarpiu apsilankyti Valstybiniame Šiaulių dramos teatre ir pasidžiaugti Raimondos ir Laimos sukurta šventine šilta nuotaika.