NAUJIENOS

Atgal

Aktorius Severinas Norgaila apdovanotas „Auksiniu scenos kryžiumi“

2024 03 28

Kovo 27-ąją, minint Tarptautinę teatro dieną, Klaipėdos dramos teatre įvyko „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonija, kurioje įvertinti geriausi praėjusių metų teatro scenos darbai ir kūrėjai. Šiemet nominacijoje Vyro vaidmuo  „Auksiniu scenos kryžiumi“ apdovanotas VŠDT aktorius Severinas Norgaila. „Auksinis scenos kryžius“ jam skirtas už Ivaro vaidmenį spektaklyje „Skraidantis Travolta“ (rež. Toms Treinis). Tai pirmas kartas, kai Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorius pelno apdovanojimą  už pagrindinį vaidmenį.

Spektaklį „Skraidantis Travolta“ VŠDT kūrė menininkų komanda iš Latvijos. Režisierius Toms Treinis spektakliui Šiauliuose pasirinko šiuolaikinio dramaturgo Artūro Dycio (Artūrs Dīcis) pjesę, kurios tema, kaip teigia režisieriaus, vienodai aktuali ir tie Lietuvos, tiek Latvijos publikai. Spektaklyje pasakojama apie atokaus kaimelio gyventojus, tarp kurių ir Severino suvaidintas Ivaras. Kaip sako pats aktorius, jo kuriamas personažas – įvairiaspalvis, daugiakalbis ir todėl kitus vos erzinantis, tačiau ir subtilus ir ryškus, atnešęs aktoriui „Auksinį scenos kryžių“.

Vyro vaidmens kategorijoje Severinas Norgaila buvo nominuotas kartu su Sauliumi Ambrozaičiu ir Džiugu Griniu, Donatu Želviu, Valentinu Masalskiu bei Vytautu Anužiu. Anot nominaciją pristačiusio Klaipėdos dramos teatro aktoriaus Rimanto Pelakausko, dėl akimirkų, kai aktorius pajunta salės kvėpavimą, pajunta, jog jį išgirdo ir jog jie – aktoriai ir žiūrovai – suprato vieni kitus - verta gyventi ir lipti į sceną.

Valstybinio Šiaulių dramos teatro aktorius Severinas Norgaila – vienas produktyviausių ir mylimiausių teatro aktorių, Valstybiniame Šiaulių dramos teatre dirbantis nuo 2016 m. 2019 m. aktorius Severinas Norgaila nominuotas "Auksiniam scenos kryžiui" (2018 m.) nepagrindinio vaidmens kategorijoje už Svetimo vaidmenį E. Ionesco „Tobula pora“ (rež. P. Ignatavičius). 2021 m. jam įteikta Šiaulių miesto savivaldybės premija už reikšmingą meninę veiklą Valstybiniame Šiaulių dramos teatre, ryškius charakteringus vaidmenis 2020 metų sezono spektakliuose „Ežeras“, „Remyga“, „Protect me“ ir „Bjaurusis ančiukas mokykloje“. Taip pat Severinui Norgailai Valstybiniame Šiaulių dramos teatre 2019, 2020 ir 2022 metais įteiktos pagrindinės rėmėjų premijos bei jau kelis metų iš eilė jam atitenka mylimiausio Žiūrovų aktoriaus nominacija. 

Šiemet „Auksiniams scenos kryžiams“ nominuoti net trys Valstybinio Šiaulių dramos teatro kūrėjai. Vyro vaidmens kategorijoje - Severinas Norgaila už Ivaro vaidmenį spektaklyje „Skraidantis Travolta“. Moters vaidmens kategorijoje – Nomeda Bėčiūtė už Motinos vaidmenį spektaklyje „Patina“ ir Dovilė Gudačiauskaitė už spektaklio „Found Found Found“ kostiumų dizainą.

Rytoj, kovo 29 dieną Valstybiniame Šiaulių dramos teatre šventiniame Teatro dienos renginyje bus paskelbti geriausi 2023 metų teatro aktoriai, kuriems premijas įsteigė Šiaulių miesto savivaldybė. Šventinio vakaro metu teatralams atiteks pagrindinių rėmėjų – Moterų klubo „Šiaulietė“ ir elektroninių ryšių bendrovės „Splius“ premijos bei teatro draugų prizai. Jau trečius metus iš eilės savo mylimiausius aktorius internetiniu balsavimu renka ir žiūrovai. Šiemet bus išrinkti net du – mylimiausias aktorius ir aktorė.

V. Raupelio / LRT.lt ir VŠDT archyvo nuotr.