NAUJIENOS

Atgal

Tarptautinės teatro dienos proga apdovanoti geriausi metų aktoriai

2024 03 30

Kovo 29 d. Valstybiniame Šiaulių dramos teatre įvyko šventinis renginys, skirtas Tarptautinei teatro dienai. Jo metu pagerbti geriausieji praėjusio sezono teatro kūrėjai. Kiekvienais metais inicijuojami apdovanojimai tapo gražia tradicija, kuria siekiama pažymėti svarbiausius praėjusių metų teatrinius įvykius. Šventinio vakaro metu apdovanoti teatro kūrėjai už įsimintiniausius, reikšmingiausius bei labiausiai publiką sužavėjusius darbus.

Po šventinio koncerto, kurį surengė garsūs šalies atlikėjai Domantas Razauskas, Saulius Petreikis ir Paulius Rukas įvyko apdovanojimų ceremonija. Šiais metais svarbiausio prizo –  Šiaulių miesto savivaldybės Kultūros ir meno premijų laureatais tapo aktorė Nomeda Bėčiūtė ir aktorius Josifas Baliukevič. Abu jie apdovanoti už vaidmenis Eglės Švedkauskaitės režisuotame spektaklyje „Patina“ pagal V. Rimkaitės pjesę. N. Bėčiūtė įvertinta ir už Ilonos vaidmenį tragikomedijoje „Skraidantis Travolta“ (rež. Toms Treinis). Šiaulių m. meras Artūras Visockas aktoriams įteikė originalaus dizaino vardines Kazio Bimbos skulptūrėlės ir pinigines premijas.

Apdovanojimų metu didžiulėmis ovacijomis pasveikintas aktorius Severinas Norgaila, šiais metais į Šiaulius atvežęs reikšmingiausią teatro apdovanojimą Lietuvoje - „Auksinį scenos kryžių“. Šią ypatingai svarbią nominaciją Severinas pelnė už Ivaro vaidmenį spektaklyje „Skraidantis Travolta“ (rež. Toms Treinis“). Tai pirmas kartas, kai VŠDT aktorius pelno „Kryžių“ už pagrindinį vaidmenį.

Pagrindiniai rėmėjų  prizai atiteko dviem aktoriams. Juos įteikė ilgamečiai pagrindinių premijų steigėjai – Moterų klubas „Šiaulietė“ ir elektroninių ryšių bendrovė „Splius“. Abi premijos atiteko spektaklio su gidu „Didieji Šiauliai“ režisieriams, VŠDT aktoriams Aidui Matučiui ir Ingai Jarkovai- Bučienei. A. Matutis įvertintas ir už Travoltos vaidmenį spektaklyje „Skraidantis Travolta“. I. Jarkova-Bučienė – už Magdalenos vaidmenį spektaklyje „Patina“.

Viena didžiausių vakaro intrigų – žiūrovų internetiniu balsavimu renkamas Metų aktorius. Šiemet žiūrovai balsavo už du savo favoritus – aktorių ir aktorę. Palankiausiai fortūna susiklostė Nomedai Bėčiūtei ir Severinui Norgailai. Jiems įteiktos saldainių fabriko „Rūta“ saldžios dovanos, didžiausio Lietuvoje pramogų platintojo „Gera dovana“ rinkinys „Skonio atradimai“, teatro bilietų platintojas „Bilietai.lt“ dovanojo JBL garso kolonėlę, o parduotuvė „S-sportas“ dovanų čekį.

Antrus metus iš eilės teikiamas prizas „Aktorių ansambliui“. Specialus teatro rėmėjo "Šiaulių banko" prizas – V. Žalos kolekcijos smėlio laikrodis ir edukacinė programa „Bubių dvaro bravore“ atiteko šokio spektaklio „Laimės žodynas“ aktoriams. Nauja nominacija – padėkos prizas, kurį įsteigė kraujo laboratorija „Rezus“, už profesines ribas peržengiantį geranoriškumą, atiteko Arnoldui Jalianiauskui, kuris kalėdiniame spektaklyje „Kalėdų Senelio planeta“ su didžiule empatija suteikė galimybę beveik trims tūkstančiams vaikų būti apkabintais Kalėdų Senelio. Dar viena nauja nominacija - Metų darbštuolis, skirta daugiausiai vaidmenų 2023-aisiais metais atlikusiam aktoriui. Juo tapo – Dalius Jančiauskas, suvaidinęs 147 spektakliuose iš 215. Daliui įteiktas didžiausio bilietų pardavimo tinklo Lietuvoje „Bilietai.lt“ specialus prizas - dvi vietos į bet kurį pasirinktą renginį.

Nepamiršti liko ir šventinio renginio žiūrovai. Kaip teigė vakarą vedęs teatro vadovas Aurimas Žvinys, be žiūrovų – nebūtų ir teatro, o jų teatre 2023-aisiais sulaukta itin daug -  per trisdešimt du tūkstančius. Burtų keliu salėje esantiems žiūrovams buvo išdalinta dešimt  „Šiaulių banko“ įsteigtų Vaidoto Žalos kolekcijos rašiklių rinkinių.

Tradiciškai teatralus apdovanojo Šiaulių dramos teatro „Aktorių Gildija“. Vadovaujami pirmininkės Linos Bocytės, gildija šiemet skyrė tris apdovanojimus. „Kolegų prizas“ už kilnų poelgį scenoje, itin dėmesingą partnerystę atiteko Daliui Jančiauskui. Už nebylų, bet iškalbingą našlės Knechling vaidmenį komedijoje „Bydermanas ir padegėjai“ Rusnei Navickaitei įteiktas stiklainis su riešutais, simbolizuojantis darbštumą ir kolegų palaikymą. Speciali nominacija „Aktoriai dėkoja“ atiteko scenos dekoracijų statytojų–montuotojų penkių vyrų komandai.

Išskirtinio dėmesio sulaukė ir šiemet jubiliejus švenčiantys aktoriai – Juozas Žibūda (70 m.), Dalius Jančiauskas (50 m.) ir Danguolė Petraitytė. Padėkos raštus jiems skyrė Kultūros ministras Simonas Kairys bei VŠDT teatro vadovas Aurimas Žvinys. Jubiliatus pasveikino kolegos bei visa teatro bendruomenė.

Už viso gyvenimo nuopelnus ir reikšmingą indėlį pagerbtas aktorius Sigitas Jakubauskas. Jam įteikta Kultūros ministerijos padėka ir autorinė Martyno Gaubo sukurta atminimo skulptūrėlė „Auksinis pegasas“. Iš aktyvaus scenos gyvenimo pasitraukusį talentingą ir mylimą aktorių sveikino būrys gerbėjų, teatro rėmėjai, draugai ir šeima.

S. Jankausko nuotr.